Infirmieri in Italia

Ce trebuie să stii în momentul angajarii ca infirmier (badanta)? Infirmieri in Italia

Infirmieri in Italia

Exista un contract national, „Contratto Collettivo Nazionale di Lavoro”, de la care nu se poate abate nimeni!

In momentul angajarii se stabilesc:

 • durata probei de lucru;
 • convietuirea
 • in casa persoanei asistate sau nu;
 • orarul de muncă: 10 ore pe zi cu o pauza de pranz de 2 ore. Pentru un total de 54 ore pe saptamana pentru badanta convietuitoare. 8 ore pe zi, adica 40 de ore pe saptamana pentru badanta neconvietuitoare;
 • stabilirea zilei libere, in general duminica 24 de ore. Va fi acordata in plus o jumatate de zi libera badantei convietuitoare in timpul saptamanii, alte 12 ore. Atunci cand se presteaza munca in timpul orelor libere, iar aceste ore nu au fost recuperate de badanta, remuneratia care ii corespunde va fi majorata cu 40%. Duminica lucrata va fi platita cu o majorare de 60% . Acestea nu sunt considerate ore suplimentare, ci vor fi doar calculate diferit.

Plata orelor suplimentare:

Daca activitatea prestata in plus are loc duminica sau in zilele libere stabilite la nivel national, atunci remuneratia pentru aceste zile va fi majorata cu 60%.

Atentie! Orele suplimentare presupun prestarea activitatii lucrative in afara orarului de munca asa cum rezulta din contract.

La angajare se mai stabilesc:

 • perioada concediului de odihna anual;-
 • salariul, care trebuie să respecte tabelul retributiv din anul în curs;

Contractul trebuie semnat de ambele parti.

Concediul de odihna acordat este de minim 4 saptamani lucratoare platite. Concediul de odihna se acorda separat de preavizul de concediere sau de demisie.

Termenul de preaviz:

Termenul minim acordat de angajator in caz de concediere a badantei sau in caz de  nereinoire a contractului de munca, este:

 • de 15 zile minim pentru persoanele cu contract de munca incheiat pe o perioada mai mica de 5 ani cu 25 ore saptamanale impozitate;
 • de 8 zile pentru persoanele cu contract de munca sub 5 ani dar cu mai putin de 25 ore săptamanale impozitate;
 • de 30 de zile pentru persoanele cu o vechime de peste 5 ani.

Concedierea se efectuează doar in scris!

In caz de demisie, termenul de preaviz acordat de badanta angajatorului, este de 15 zile. Badanta nu este obligata sa acorde preaviz in caz de demisie in timpul zilelor in care nu poate fi concediata (de exemplu in timpul concediului de boala, concediu medical sau de maternitate).

Al 13- lea salariu – Tredicesima, se acorda anual in luna decembrie de catre angajator badantei si constituie valoarea unui salariu in plus. Chiar dacă ati lucrat numai cateva luni, aveti dreptul la al 13-lea salariu si concediu, calculat ca 1/12 din salariul mediu lunar, inmultit cu numarul lunilor lucrate.

TFR sau lichidarea, se acorda la sfarsitul contractului de munca si constituie a 13.5% parte din totalul retributiilor primite într-un an, (sunt incluse perioadele de concediu medical, concediu de maternitate). Mai multe informații despre TFR, puteți găsi aici.

Vechimea în munca:

La fiecare 2 ani, trebuie sa vi se acorde o majorare de salariu de 4%, de 7 ori pe o perioada de 14 ani lucrati la acelasi angajator.

Nu lucrati fara un contract de munca!

Veti pierde posibilitatea de a primi un ajutor de somaj, despre care puteti citi mai multe aici precum și ani de pensie. Despre drepturile romanilor la pensia comunitara, gasiți informatii aici.

Nu va veti putea niciodată justifica, sustinand ca nu cunoasteti legea, de aceea este recomandat sa va informati foarte bine despre drepturile si indatoririle ce va revin!

Vezi toate Joburile pentru Infirmieri in Italia. Click aici

APLICA MAI JOS

  sau Trimite CVul la: joburiitalia@jobs4romanians.eu

  Suna Telefon & WhatsApp: 0729339999(ro) sau 07388511004(uk)

  Infirmieri Italia

  Infirmieri in Italia

  ×

  Buna!

  Apasa pentru a comunica pe WhatsApp sau trimite un email la contact@jobs4romanians.eu

  × Buna. Cum te pot ajuta? WhatsApp

  Daca nu ai gasit jobul potrivit urmeaza pasii urmatori:

  Joburi in Europa www.jobs4romanians.eu

  www.Jobs4Romanians.eu

  _______

  Va ofera joburi in:

  Te rog sa dai click pe unul din linkurile de mai sus.

  Munca in Europa www.jobs4romanians.eu

  Multumim. Echipa www.Jobs4Romanians.eu